Leestijd 3 - 4 min
Inclusiever onderwijs
Inclusiekompas Aloysius
In dialoog over de route naar inclusiever onderwijs
Samen werken aan inclusiever onderwijs: daar is Aloysius volop mee bezig. We delen onze gedragsexpertise bijvoorbeeld graag met het regulier onderwijs, om er samen voor te zorgen dat meer kinderen en jongeren in hun eigen buurt naar school kunnen gaan. Oók zijn wij er voor de groep die nu helaas niet of onvoldoende onderwijs krijgt. Als die ‘thuiszitters’ baat hebben bij ons gespecialiseerde onderwijs en zo weer mee kunnen doen, is dat óók een stap inclusiever.

Inclusiekompas geeft richting

Binnen Aloysius zijn we als scholen, ondersteunende diensten en uitvoerend bestuur in gesprek met elkaar over werken aan inclusiever onderwijs. Richtinggevend daarvoor is ons ‘inclusiekompas’ dat we steeds verder ontwikkelen en inhoud geven. Dat doen we natuurlijk niet alleen. We voeren het goede gesprek met leerlingen, ouders, netwerkpartners, medezeggenschapsraden en toezichthouders.

Via onze nieuwe website inclusiekompas.nl ondersteunen wij deze inclusiedialoog met praktijkvoorbeelden uit de regio’s waarin wij werken. Op de site vind je naast artikelen en interviews ook persoonlijke blogs over kansen en dilemma’s die wij en onze netwerkpartners tegenkomen, prikkelende quotes én een inclusiespel. Neem snel een kijkje en ontdek meer!

Kijkje in de regio: op weg naar inclusiever onderwijs
Leonie Rietkerk en Judith Rutten
Groeigroep
Leerlingen en leerkrachten groeien dankzij de Groeigroep in Hillegom

Lees het volledige artikel over de Groeigroep op inclusiekompas.nl

Samen inclusiever. Daaraan werken de reguliere Daltonschool Hillegom en de Savioschool voor speciaal basisonderwijs samen met kinderopvang al jaren in Brede School Hillegom. Nu ontstaat ook steeds meer verbinding met álle basisscholen in het dorp. Een mooie ontwikkeling, vinden directeuren Leonie Rietkerk (Daltonschool) en Judith Rutten (Savioschool).

Neem de Groeigroep, waarin leerlingen van alle scholen uit het dorp die dat nodig hebben van gedragsspecialist Nick van de Savioschool twaalf weken lang een boost krijgen om hun executieve functies te versterken. Nick deelt zijn gedragsexpertise ook met de leerkrachten van deze leerlingen. Zo vergroot de kans dat deze leerlingen zich in hun eigen buurt op hun eigen basisschool kunnen blijven ontwikkelen.

“Samen verantwoordelijk voor alle kinderen”
Martijn van Embden en Anna-Marieke van Kampen

Lees het volledige artikel op inclusiekompas.nl

Hoe maken we het mogelijk? Die vraag staat centraal in de samenwerking tussen directeur-bestuurder Martijn van Embden van IJmare en regiodirecteur Noord Anna-Marieke van Kampen van de Aloysius Stichting. Beide organisaties werken samen in IKC IJmond in IJmuiden en geven van daaruit met andere partners uit de regio vorm aan steeds inclusiever onderwijs.

Digitaal onderwijs kan thuiszitters (weer meer) laten meedoen

Lees het volledige artikel over digitaal onderwijs op inclusiekompas.nl

Wat als het ondanks alle extra begeleiding op school tóch niet lukt en zelfs het meest passende onderwijs niet passend is? Dan eindigen jongeren helaas vaak thuis op de bank. Digitaal onderwijs kan perspectief bieden of uitval zelfs voorkomen. Zo blijft een jongere zich ontwikkelen en zorgt ‘meedoen’ (weer) voor eigenwaarde en structuur. En als het dankzij het digitaal onderwijs lukt om een vervolgstap te kunnen zetten naar ‘school’ of een baan, is het natuurlijk helemaal mooi.

De Korenaer Deurne voor voortgezet speciaal onderwijs biedt al ruim tien jaar digitaal ‘afstandsonderwijs’ en ziet het aantal jongeren dat hier een beroep op doet, groeien. Zij kampen vaak met (zeer) complexe problemen waardoor naar school gaan lastig is. Ook Scholengemeenschap Harreveld en Aventurijn in Nijmegen zijn bezig met digitaal onderwijs: zij hebben een aanvraag gedaan bij het actieprogramma Digitale School, dat onderdeel is van de verzuimaanpak voor thuiszitters van het ministerie van OCW.

Syntheseklas(sen) in Weert: volop expertise-uitwisseling

Lees meer over de syntheseklassen op inclusiekompas.nl

Op reguliere basisschool Aan de Bron in Weert draait de syntheseklas. Die biedt een prikkelarme omgeving waarin leerlingen in kleine groepjes een deel van de schooldag werken aan hun persoonlijke doelen, zodat zij met succes kunnen meedoen in hun eigen groep. De nadruk ligt op werkhouding, executieve functies en gedrag. Leerlingen krijgen beter inzicht in hun eigen gedrag en leren hierop reflecteren. Hoe lang leerlingen naar de syntheseklas gaan, verschilt.

In de syntheseklas werken gespecialiseerde leerkracht Fridi van Laarhoven van Aloysius en collega Dymphie Brouwers van Aan de Bron als duo samen. Zij brengen hun kennis ook over aan andere leerkrachten van de school. In het ‘syntheseteam’ in Weert wordt regelmatig expertise uitgewisseld, om zo vooral van elkaar en elkaars aanpak te blijven leren. Hierbij is ook het intern ondersteuningsteam van het samenwerkingsverband primair onderwijs betrokken.

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Marieke Wijntjes, Peter Valckx, Maartje van Berkel
eerder verschenen Jaarmagazine 2024 - 2025